VIPVIP | | RSS
  ¡¡¡¡Association Introduction | Association Event | Industry Information | Member News | Special Report | Technology Exchange
 
Positon: Home » Member News » news »

Pilkington Planar™ units bring sun lit shopping to a Devon town

  • Released Date£º2019-05-07
  • Valid until£ºStanding
  • View Time£º34
  • Details£º
 

“Weather has had a greater effect on sales than economic numbers, we’ve known that forever.” said former John Lewis managing director Andy Street, alluding to a long-standing challenge for British retailers – how to keep shoppers coming out on cold, wet and windy days.

At one traditional shopping centre at the heart of a Devon town, the solution is architectural – enclosing the previously open-air pedestrianised street with a large glass roof in order to create a space that can be enjoyed all-year-round.

Originally built in the 1970s, the Market Walk shopping centre in Newton Abbot, South Devon, UK, was bought by Teignbridge District Council in 2016.

The 13 million UKP acquisition of Newton Abbot’s Market Walk shopping centre was the largest investment in Teignbridge‘s history and gave Teignbridge a greater ability to positively influence the future development of Newton Abbot’s central shopping district as well as regular and reliable source of income.

Teignbridge later invested 2 million UKP in upgrading the centre and modernising the appearance of the busy retail centre.

Devised by architects LHC group, the project involved a comprehensive upgrade of shopfronts and paving, including re-cladding units and installing new furniture to create a more modern, welcoming street-scene. But, the defining feature is the barrel-vaulted roof, which will flood the space with light while protecting it from the elements.

Maximum clarity
A key part of delivering the architect’s vision for the scheme was constructing a roof that obstructed the view of the sky as little as possible.

This was achieved using a discreet steel structure of tension-chord-supported arched beams, holding Pilkington Planar™ structural glass units which are attached to the spans with the system’s stainless steel 905J fixings.

The 4-point stainless steel Nexus castings allow the units to be anchored to the steel beams at the corner intersections by single bolts, minimising the hardware required and delivering a more unobstructed outlook.

The glass itself also contributes to the clarity, with Pilkington Optiwhite™ true low-iron glass being used to deliver a sky view with the most natural colours possible.

A total of 475 sq m of laminated glass was used in the project, featuring 10mm and 6mm glass sandwiching a Trosifol® SentryGlas® interlayer. The canopy is almost the size of two tennis courts, and from the perspective of a visitor at street level, the span of the roof recedes behind the roofs of the shops, helping to maintain the original outdoor appearance.

Shopping for all seasons
Tony Watson, interim head of commercial services at Teignbridge District Council said “We all know that, across the country, the high street is changing rapidly, and we’re confident that the investment we have made here brings Market Walk Shopping Centre up to the standards consumers expect from a modern shopping destination.

“The weather of course plays a major role in many people’s shopping habits, so we believe the pleasant covered space this project has created will be attractive to people all year round, to the benefit of local residents and business alike.”

Paul Williams, managing director at Vitrine Systems said “Visiting the precinct still feels just like walking under an open sky, but with the benefit of being protected from the weather – so it’s a pleasant experience all year round.

“The new roof has also allowed the concrete rain shelters that previously sheltered the shopfronts to be removed, creating a greater sense of space and making the main boulevard feel much wider and more open.”

Jason Eggerton, UK Specifications Sales Manager at Pilkington United Kingdom Limited, said “This project is a great example of how the Pilkington Planar™ system can bring a contemporary architectural appearance to an existing building without altering its original character.

“The minimal framing means the glass itself becomes the most notable feature of the installation, rather than the hardware supporting it, allowing architects to use glass to enhance the functionality of spaces without impacting excessively on their aesthetics.”

www.pilkington.com

 
[ Member NewsSearch ]  [ ]  [ Tell to friend ]  [ Print ]  [ Close ]  [ ]


Contact
You are not logged in, please sign in to view contact
You can do...if you are member
Info release Promotion
Building shop Online business
Not membership£¬free register now!
 
LatestMember News
 
 
Home | About | Contact | Use Policy | Copyright privacy | Site Map | Links | Message | Advertising
Copyright 2007-2008 China Architectural and Industrial Glass Association,All Rights Reserved ICP 05037132-4 Technology support£ºBeijing China Glass Modern Technology Glass Co. Ltd. Contact us£ºbjzb@glass.org.cn£»glass@glass.org.cn Tel£º010£­68330662 Fax£º010-68349127
Powered by Destoon 2.5